Arbeidsgiver Arbeidstaker

Nytt lovforslag – konkurranseklausuler

Publisert: 21. mai 2015

Arbeids- og sosialdepartementet har nå fremlagt et lovforslag angjeldende konkurranseklausuler i arbeidsforhold. Reglene er foreslått inntatt i arbeidsmiljøloven og vil innebære en innskjerping i forhold til avtalelovens § 38 som frem til nå har regulert slike klausuler.

På den ene siden skal lovregulering av konkurranseklausuler ivareta den ansattes behov for vern mot urimelige begrensninger i handlefriheten. Vernet har også en samfunnsmessig side da konkurranseklausuler kan medføre begrensninger i allokering av arbeidskraft, eller tap av arbeidskraft. På den annen side vil arbeidsgiver ofte ha et legitimt behov for å verne om forretningshemmeligheter og kunderelasjoner i forbindelse med avvikling av et arbeidsforhold.

De ovennevnte hensyn søkes ivaretatt gjennom lovgivning. Nåværende regulering i avtalelovens § 38 mangler imidlertid den nødvendige presisjon, således at det har vært liten forutsigbarhet i saker der lovmessigheten av en konkurranseklausul har vært til prøving i domstolene. Avtalelovens § 38, 1. og 2. ledd lyder som følger:

«Har nogen gaat ind paa, at han av konkurransehensyn ikke skal ta plads i eller drive forretning eller virksomhet av en viss art, binder vedtagelsen ham ikke, forsaavidt den urimelig indskrænker hans adgang til erhverv eller maa anses for at strække sig længer end paakrævet for at verne mot konkurranse. Ved avgjørelsen av, om vedtagelsen urimelig indskrænker den forpligtedes adgang til erhverv, skal hensyn tages ogsaa til den betydning, det har for den anden part, at avtalen opretholdes.

Er avtalen indgaat mellem indehaveren av en bedrift og nogen, som er ansat i bedriften som lærling, kontorist, betjent, arbeider eller i lignende underordnet stilling og gjælder den en viss tid, efterat ansættelsen er ophørt, er forpligtelsen ikke bindende for den underordnede. Er ansættelsen av den art, at den gir den ansatte indblik i indehaverens kundekreds eller forretningshemmeligheter, og han derhos kunde benytte dette indblik til i betydelig grad at skade indehaveren, skal forpligtelsen dog være bindende for den underordnede, forsaavidt ikke dette i urimelig grad vil vanskeliggjøre hans adgang til erhverv eller strækker sig længer end paakrævet for at verne mot konkurranse».

Det foreliggende lovforslaget innebærer blant annet et sett med vilkår som omfatter krav til skriftlighet, at det må foreligge særlige grunner/ behov for klausulen, tidsbegrensning og kompensasjon. Reglene som foreslås omfatter konkurranseklausuler, kundeklausuler og rekrutteringsklausuler.

Konkurranseklausuler:

Regjeringen foreslår at det skal være adgang til å inngå konkurranseklausuler når arbeidsgiver har et særlig behov for vern mot konkurranse. Konkurranseklausuler kan inngås for inntil ett år og arbeidsgiver skal betale kompensasjon for ulempen som en konkurranseklausul kan medføre for arbeidstaker.

Kundeklausuler:

Regjeringen foreslår at det skal kunne inngås kundeklausuler for kunder som arbeidstakeren har hatt kontakt med eller ansvar for det siste året før arbeidsforholdet avsluttes. Klausulen må inneholde opplysninger om hvilke kunder den gjelder for og kan inngås for inntil ett år.

Rekrutteringsklausuler:

Det blir forbudt å inngå rekrutteringsklausuler. Unntak skal gjelde hvis det pågår forhandlinger om virksomhetsoverdragelse eller hvis det akkurat er gjennomført en virksomhetsoverdragelse. I den siste situasjonen kan en rekrutteringsklausul vare i inntil seks måneder og det må gis informasjon til de arbeidstakerne det gjelder.

Lovforslaget er nå til komitébehandling og foreløpig dato for behandling i Stortinget er 11.06.15.

Dersom lovendringen går gjennom bør arbeidsgivere foreta en gjennomgang av praksis og maler for konkurranseklausuler.

 

Skrevet av: