Bistandsadvokat Forsvarer

Anmeldt for voldtekt: To måneder i varetekt, mistet jobb, venner, studier og platekontrakt

Publisert: 18. juni 2015

34-åringen har skrevet bok om sin opplevelse av å være anklaget for voldtekt av to kvinner.

Vi har varslet at vi ønsker å påklage henleggelsen til riksadvokaten, sier advokat Tove Fredrikke Bergh, som bistår den eldste av de to kvinnene.

Den ene kvinnen var hans elskerinne. Den andre kvinnen var hans kjæreste. Begge to har anmeldt ham for gjentatte voldtekter. Overgrepene mot kvinnene skal ha skjedd innenfor ett og samme tidsrom gjennom trekvart år fra høsten 2012 til sommeren 2013.

Mannen ble pågrepet 21. november 2013. Han satt to måneder i varetekt. I midten av april i år, halvannet år senere, ble siktelsen henlagt etter omfattende etterforskning.

Konsekvenser
34-åringen var engasjert som vikarlærer ved en skole. I og med at han jobbet med barn og var siktet for voldtekt, pliktet politiet å informere arbeidsgiveren. Dermed mistet han jobben.

Han var musiker i et band som akkurat var i ferd med å signere en platekontrakt. Da han ble sittende i varetekt, var bandet hans nødt til å finne en erstatter. Vennene forsvant.

Han har en sønn fra et tidligere forhold. Han skal ha fått problemer i familieforholdet etter voldtektssiktelsen.

Han var i ferd med å skrive en masteroppgave. Mesteparten av materialet befant seg på PC-en som politiet beslagla. Beslaget har medført at han mistet tre studiesemestre.

Anmeldte ektemannen
Den eldste kvinnen kontaktet politiet første gang i august 2013. Hun opplyser at hun egentlig ønsket å anmelde ham for å ha presset henne for penger. Da politiet oppdaget at hun var slått gul og blå, svarte hun med å anmelde sin ektemann for vold. Men da hun ble konfrontert, erkjente hun at det ikke var ektemannen som hadde slått henne, men 34-åringen.

30. august 2013 anmeldte hun sin yngre elsker for voldtekt. Hun fortalte at han hadde voldtatt henne første gang i september 2012, én måned etter at de ble kjent. Allerede to uker etterpå ble hun med ham hjem igjen, og ble ifølge sin forklaring utsatt for en enda grovere voldtekt enn forrige gang.

I juni 2013, etter at hun skal ha blitt utsatt for gjentatte voldtekter, tok hun med sine barn og ble med 34-åringen på ferie til utlandet.

Anmeldelse nummer to
Politiet begynte å etterforske saken. 21. november 2013 ble 34-åringen pågrepet. Han ba da politiet kontakte ekskjæresten hans, som han var kjæreste med i det samme tidsrommet han skal ha voldtatt den gifte kvinnen. 34-åringen håpet at ekskjæresten ville renvaske ham. I stedet anmeldte hun ham for tilsvarende forhold – gjentatte voldtekter fra november 2012 til våren 2013.

Dermed endte han opp som anmeldt for voldtekt av begge to. Det styrket naturlig nok politiets mistanke mot ham. Men mannen har hele tiden påstått at anmeldelsene ble inngitt av to forsmådde kvinner som ønsker hevn.

Vanskelig sak
Aftenposten er kjent med at politiet satte inn store etterforskningsressurser for å løse saken, både i Norge og utlandet. Nå er saken henlagt etter bevisets stilling. Det betyr at påtalemyndigheten mener at mannen kan ha gjort det han var siktet for, men at det ikke lar seg gjøre å bevise ut over enhver rimelig tvil i en rettssak.

– Vi har varslet at vi ønsker å påklage henleggelsen til riksadvokaten, sier advokat Tove Fredrikke Bergh, som bistår den eldste av de to kvinnene.

Den yngste kvinnens bistandsadvokat, Maria Støen Thoresen, har ikke ønsket å kommentere saken.

Motanmeldelse
34-åringen har anmeldt begge kvinnene for falske anklager. Politiet opplyser at det er foretatt etterforskning av anmeldelsene mot kvinnene, men at også de anmeldelsene måtte henlegges etter bevisets stilling.

Advokat Kai Vaag er 34-åringens forsvarer og mener denne saken hele tiden har hatt en slagside.

– Politiet i Oslo er flinke til å etterforske voldtektssaker, men i denne saken har de glemt at ikke alle nødvendigvis er skyldige. Det er viktig at politiet forsøker å opplyse alle sider ved en sak. Det er ikke skjedd her, sier han.

Uavklart situasjon
Politiet understreker at saken er grundig etterforsket, og ønsker ikke kommentere saken ytterligere nå.

34-åringen har fortsatt ikke tatt opp studiene, ifølge ham fordi han fortsatt ikke har fått PC-en sin tilbake. Politiet opplyser at de først vil ta stilling til det etter at riksadvokaten har tatt den endelige avgjørelsen om henleggelse eller tiltale.

Lærerjobben var et tidsbegrenset engasjement. 34-åringen er i dag arbeidsledig, og har flyttet hjem til sin mor.

Artikkelen er skrevet av journalist Frode Sætran og stod på trykk i Aftenposten 20. mai 2015.

Skrevet av: